Kaos, protest og sabotasje på Reddit

Etter en periode med protester og sinne, har Reddit glidd over i kaos. Mange begynner å stille spørsmål om nettstedets framtid.

Protester mot nytt betalingssystem

april annonserte Reddit at de, i likhet med Twitter, vil ta betalt for programmeringsgrensesnittet (AIP). Det betyr at nettsider, programmer og apper som interagerer med Reddit, må betale for innhenting av data.

Den første til å protestere var Christian Selig, utvikleren av appen Apollo, som er spesifikt laget for å interagere med Reddit.

I et innlegg sa Selig at om appen skal fortsette å hente data, vil selskapet måtte betale opptil 200 millioner kroner i året. Dette er en situasjon flere tek-selskap vil kunne befinne seg i og store Reddit-miljøer varslet protest.

Lest også: Ny undersøkelse: Amerikanere lider av predigital nostalgi

Sub-redditer ble mørklagt

Fra 12-14. juni gjennomførte Reddit-brukere en internasjonal protest mot det nye betalingssystemet.

protesten var nesten 3500 sub-redditer utilgjengelige for andre enn de som selv er medlemmer av nettstedet og de aktuelle foraene. Store deler av nettstedet var i praksis utilgjengelig for dem uten slike medlemskap.

Men Reddits leder, Steve Huffman, viste ingen tegn til å endre syn på AIP-spørsmålet og under en debatt-tråd var han fortsatt klar i sin kritikk av Christian Selig og appen Apollo.

Protester har blitt til kaos

I kjølvannet av protestene har Reddit glidd over i det mange beskriver som kaos. Hovedårsaken er Steve Huffmans sterke reaksjoner på protesten.

Les mer

Huffman og Reddit annonserte først at de mente moderatorene som hadde ledet protestene for de største sub-redditene var for mektige. Løsningen var trusler om å fjerne dem fra siden.

Kort tid etter begynte de ulike sub-redditene med nye former for protester. Den mest populære av disse har vært å flomme sub-redditene over av memer som avbilder den populære tv-personligheten John Oliver. Oliver har, frivillig eller ikke, blitt en slags uoffisiell maskot for protestene.

Det mest alvorlig for Reddit er derimot at nettstedet har blitt hacket. I februar ble nettstedet angrepet av gruppen BlackCat. De hevder å ha stjålet 800GB data fra Reddit og vil ha 45 millioner kroner i løsepenger. Nå krever også BlackCat at nettstedet skal endre AIP-vilkårene.

Foreløpig står Reddit-ledelsen på sitt. Men framtiden til nettstedet blir stadig mer usikker.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.