McDonald’s har åpnet en helautomatisk restaurant. Er dette framtiden for hurtigmatkjedene?

Utenfor Forth Worth i Texas har McDonald’s åpnet en nesten helautomatisk restaurant. Ansatte er erstattet med berøringsskjermer, samlebånd og roboter.

Uten mye annonsering eller presse har restauranten åpnet og er i full drift. Besøkende kan enten bestille på berøringsskjermer innendørs, eller via en app, og henter maten selv. Bordene blir ryddet av roboter, og det er ingen mennesker gjestene kan henvende seg til.

Tiden over for ansatte?

Det har i lang tid vært debatt i USA om lønningene til ansatte ved hurtigmatkjeder. Bruker mann McDonald’s som eksempel, har alminnelige ansatte 90 kroner i snitt i timelønn. Til sammenligning tjener en med tilsvarende jobb i Norge 174 kroner i timen (om man er over 20 og uten fagbrev).

I 2017 begynte kravet om en minstelønn på 150 kroner timen å spre seg. Eierne og lederne motsatte seg dette kravet, til tross for at de tjener opp mot 66 prosent mer enn en gjennomsnittet.

Les mer

Mange mener at automatiseringen kommer som en respons på lønnskravene. Nå som McDonald’s har åpnet for færre ansatte i sine restauranter er det mange som frykter at dette vil bety færre jobbmuligheter.

Det vil i så fall være svært dårlig nyheter for amerikanere uten høyere utdanning, som utgjør en stor andel av de ansatte ved hurtigmatrestaurantene.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.