Verdens første flyvende bil krysser elv

Verdens første flyvende bil har tilbakelagt en testflyvning på halvannen kilometer. Den siste delen av turen gikk over en elv. Det er den kinesiske elbilprodusenten XPeng som står bak doningen.

Glem selvkjørende biler. Kanskje ser vi flyvende biler i luften før Teslas autopilot blir godkjent. Det kinesiske selskapet XPeng har akkurat fullført sin første testflyvning med den flyvende bilen X2 over en elv. Bilen, eller dronen, ser ut som noe som er som snytt ut av en sci-fi-film. Men fortsetter utviklingen i samme tempo, kan flyvende taxier bli en del av storbybildet om noen år.

Les også: Kinesiske biler kan utgjøre en sikkerhetstrussel

Den flyvende bilen, eller rettere sagt dronen (den har jo ikke hjul), tilbakela halvannen kilometer i luften på en flyvning som tok fire minutter. Dronen tok av fra elvebredden ved elven Xiang i Changsha i Kina. XPeng X2 kan holde seg i luften i 35 minutter på en tre timers lading. Dronen er kun en prototype og man forventer bedre rekkevidde og batteritid i fremtiden.

Se film av testflyvningen her:

Innebygget fallskjerm

Doningen er et oktokopter med fire motorer. Den har fire armer med to propeller hver. Det sikrer at dronen kan fortsette å holde seg i luften dersom én motor skulle stoppe.

Dersom flere motorer svikter har bilen fallskjerm som gjør nødlandingen mykere. Dronen veier 680 kilo, har to seter og kan frakte opptil 160 kilo. Så her gjelder det å være forholdsvis slank om man vil fly tandem.

Les mer

XPeng X2 i luften under den siste testflyvningen.

Dronen har tilbakelagt over 4000 testflyvninger før elvekryssingen. Den har vært testet i forskjellige miljøer som byer, kystområder og ørken. Men denne flyvningen markerer en milepæl for selskapet.

XPeng X2 fikk anerkjennelse internasjonalt første gang i 2022 da den prøvefløy i Dubai.

Bilen ble vist frem

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.