Kontroversiell internetlov godkjent i Storbritannia

Det britiske overhuset har godkjent en kontroversiell lov som skal gjøre internett til et «tryggere sted». Kritikerne mener krypterte meldingstjenester ikke lengre vil kunne fungere, og at loven vil føre til mer overvåking.

Gjør britisk internett «tryggere»

Teknokratiet skrev i mai om den kontroversielle britiske loven Online Safety Act. På det tidspunktet var loven sendt til behandling i det britiske overhuset.

Loven er nå ferdigbehandlet og godkjent.

Gjennom 300 sider og 200 klausuler, krever loven at nettsider og digitale plattformer skal gjøre brukerne «trygge».

Det betyr i praksis at om en nettside eller digital plattform kan vise støtende innhold, må nettsiden eller plattformen tilrettelegge slik at brukerne er skånet. Det er spesielt barn som skal skånes for dette potensielt støtende innholdet.

Les også: Tekgründere kjøper enormt område utenfor San Francisco – vil bygge fremtidsby

Strenge krav til krypterte meldingstjenester

Den store utfordringen i loven er at det ikke nødvendigvis er snakk om ulovlig støtende innhold, men altså innhold som kan oppfattes som støtende. Eksempler på dette kan være helse-desinformasjon eller oppfordringer til selvmord og spiseforstyrrelser.

For å forhindre at internettbrukerne eksponeres for slikt innhold krever loven blant annet alders-bekreftelse på flere nettsider. Wikipedia antyder at de vil ha store problemer med å følge dette regelverket.

Kritikere av loven er også svært urolig for lovens del 112. Denne seksjonen blir oppfattet som en oppfordring til at alle krypterte meldingstjenester skanner meldinger jevnlig for å være sikker på at ikke ulovlig materiale blir delt.

Les mer

Dette vil påvirke meldingstjenester som Signal, og Meta sier de vil trekke WhatsApp fra Storbritannia. Britiske myndigheter er for øvrig i gang med en annen kampanje mot krypterte meldingstjenester og Facebook Messenger.

Andre kritikere har påpekt at loven kan overlappe en annen lov, Investigatory Powers Act (2016), og at dette vil gi svært mye makt til etterretningstjenestene i Storbritannia.

Men myndigheten står på sitt. Loven vil sørge for at Storbritannia får verdens «tryggeste» internett.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.