Derfor kollapset Silicon Valley Bank

Reuters

Kollapsen til Silicon Valley Bank har fått flere til å undre om en ny finanskrise er i anmarsj. Uansett er kollapsen et unikt stykke amerikansk finanshistorie.

Liten bank med store investeringer

Silicon Valley Bank har siden etableringen i 1983 vært en av de viktigste bankene for nyetablerte teknologiselskap. Banken har blant annet hatt Fitbit, Roku og Pinterest som kunder. SVB har også vært viktig for person- og bedriftslån til teknologientreprenører og den nåværende kollapsen har påvirket teknologiselskap verden over. Da kollapsen var et faktum 10. mars var Silicon Valley Bank rangert som den 16. største banken i USA.

De hadde virkelig utviklet en nisje alle andre banker misunnet.

 Jared Shaw, Wells Fargo

Hvorfor kollapset Silicon Valley Bank?

Silicon Valley Bank hadde stor suksess under Covid-19 da teknologibransjen så sterk utvikling og vekst.

De rekordlave rentene førte til at SVB samtidig investerte milliarder av dollar i statsobligasjoner. Men renten skulle øke raskt og statsobligasjonene mistet da verdi.

SVBs kunder styrtet derfor til banken for å ta ut sine penger og banken måtte selge statsobligasjonene med tap for å komme i balanse. Dette skremte bankens store investorer som også trakk ut sine penger. Konsekvensen ble at 420 milliarder dollar forsvant ut av banken på bare 48 timer, noe som igjen ledet til et børsfall på hele 60 prosent.

Les også: Dataene dine på TikTok blir ikke tryggere av at de lagres på Løten

Usikre markeder og lovnader fra politikerne

Kollapsen til Silicon Valley Bank er den nest største bankkollapsen i amerikansk historie og den mest betydningsfulle siden finanskrisen i 2008.

Bankkollapsen har samtidig sendt sjokkbølger gjennom finansverdenen og spesielt teknologibransjen. Amerikanske myndigheter grep raskt inn og SVB er for øyeblikket lagt under administrasjon av bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation. For å forhindre at bankkunder ble mer urolige, tok også myndighetene kontroll over Signautre Bank på fredag, noe som da ble den tredje største bankkollapsen i amerikansk historie.

Finansminister Janet Allen har vært tydelig på at det ikke er direkte planer om å tilby krisepakker til investorene. President Joe Biden har på sin side vært ute å forsikret at SVBs kunder vil få tilgang til sine innskudd og at dette ikke ville gå på bekostning av skattebetalere.

Presidenten overasket samtidig mange da han var krystallklar på at myndigheten ikke ville hjelpe investorer og sa: «De tok en sjanse. Når det ikke går som man ønsker vil investorene tape penger. Slik fungerer kapitalisme».

Les mer

I Europa har det britiske finansdepartementet annonsert at de tillater salget av SVBs britiske avdeling til storbanken HSBC. Ringvirkningene av SVBs kollaps er også blitt merket sterkt i Tyskland, Japan og Kina.

Ny finanskrise?

Som påpekt er det mye uro knyttet til tek-selskapene som hadde lån i Silicon Valley Bank. Banken var unik ettersom at den spesialiserte på lån rettet mot teknologibransjen og var ofte villig til gi lån der andre banker så for mye risiko.

De langsiktige konsekvensene av bankkollapsen er ikke lett å spå. Økt mistillit til bankvesenet og mer usikkerhet for nye teknologiselskap er muligens en konsekvens, men en ny finanskrise lik den fra 2008 er lite sannsynlig.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.