Kinesiske forskere sår tvil om amerikansk superleder

Superleder ved romtemperatur

Lørdag skrev Teknokratiet at amerikanske forskere kan ha funnet en av teknologiens hellige graler: En superleder som er stabil ved romtemperatur og under overkommelig trykk. En slik superleder vil kunne revolusjonere nesten all teknologi.

Men nå sår kinesiske forskere tvil om hvorvidt funnet er reelt. Gruppen som står bak ‘rød materie’ ved universitet i Rochester har fra før av et blandet omdømme etter at de i 2020 hevdet å ha gjort et tilsvarende funn. Den gangen viste forsøket seg å ikke være mulig å gjenskape.

Kinesiske forskere mener at det samme kan være tilfellet igjen. I en artikkel skrev forskere fra Beijing og Illinois at de bare klarte å gjenskape superlederen ved 203 kuldegrader. Det er ikke i nærheten av hva forskerne ved Rochester hevder de har klart.

Les også: Hundretusenvis av oppsigelser i den amerikanske tek-bransjen. Hvor skal de jobbe nå?

Ikke nødvendigvis avgjørende

I seg selv, betyr ikke dette at forskerne ikke har klart det de hevder. Luo Huiqian ved institutt for fysikk på det kinesiske vitenskapsakademi i Beijing, sier at det kommer til å være et jag etter å kopiere eksperimentet fremover.

Siden forskerne ved Rochester hevder at de har klart å få lage en superleder ved kun 10 000 atmosfærers trykk, vil laboratorier over hele verden forsøke å gjenskape forsøket.

Luo Huiqian

Potensiell verdensrevolusjon

Med andre ord er trykket som kreves såpass beskjedent i vitenskapelige øyne, at mange laboratorier vil kunne gjøre forsøk på oppnå de samme resultatene. Hvis Rochester-funnet skulle vise seg å være reelt, vil det være en verdensrevolusjon, sa Huiqian i Beijing på fredag.

Les mer
sam altman

Med en slik superleder vil man blant annet kunne få tog til å sveve slik at man kan flytte mennesker fra den ene siden av landet til den andre, nesten uten tilførsel av energi. Det vil også kunne revolusjonere hvordan vi lagrer og transporterer energi. Det virker imidlertid som at flere har vanskelig for å ta resultatene på alvor.

Rochester-gruppen hevdet de hadde klart å skape en superleder som var stabil ved romtemperatur allerede i 2020. Men resultatene viste seg den gangen å være umulig å gjenskape. Om det er tilfellet også denne gangen, vet vi nok snart.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.