minimalist phone er appen for deg som vil bruke telefonen mindre

minimalist-phone

Å lese en bok, se en film, gå en tur i skogen, ta en treningstur, eller drikke en øl med en kompis, uten å ta opp telefonen, er for mange helt umulig. Men fortvil ei mer. ‘minimalist phone’ er her.

Da jeg ble presentert for appen ‘minimalist phone’ ble jeg umiddelbart interessert. «Hva er det der?», spurte jeg, da en venninne la fra seg en svart Google Pixel med kun noen enkle app-titler, på bordet. Dette, tenkte jeg, er akkurat det jeg vært på utkikk etter.

minimalist phone er laget for å friste deg minst mulig til å åpne appene. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Flere ganger har jeg prøvd å skifte til dumtelefon. For det verste er følelsen av å miste kontrollen til apper og sosiale medier. Men hver gang kommer jeg krokrygget tilbake med halen mellom beina.

Les også: Ny studie: Eksponering for skjerm fra første leveår gir svekkede kognitive funksjoner senere i livet

Kommer meg nesten ikke ut døren uten smarttelefon

Det stopper opp ved første transportetappe. Trikk, buss og Tesla-bil er tungvint uten smarttelefon. Betaling på Rema er dyrere uten Æ, og jeg kommer ikke inn på gjenbruksstasjonen for å kaste avfall når jeg pusser opp.

Selv om jeg virkelig skulle ønske å la smarttelefonen ligge, bare én dag, har samfunnet gjort det slik at jeg ikke har et valg.

minimalist phone, løser problemet, uten å fjerne smarttelefonen

Minimalist Phone er en ‘launcher’ til Android. Et skall som legger seg oppå brukergrensesnittet, nesten som et annet operativsystem, men som kun endrer det visuelle.

Med søk går det fort å finne frem apper. Men det er likevel langt mer tungvint enn på en vanlig hjemskjerm. Det er hele poenget. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

En launcher har ikke rettigheter til å gjøre endringer i systemnavigasjonen og menyer. Det er kun hjemskjermen og appvelgeren som berøres. Dessverre har ikke Apple åpnet for tredjeparts ‘launchere’ og Minimalist Phone finnes derfor kun til Android.

Martin Moravek. (Ill: Privat)

Vi tok en prat med gründeren bak QQLabs og minimalist phone

Martin Movarek holder til i Slovakia og svarer gladelig på våre spørsmål.

– Hei Martin, hvordan kom ideen til?

– Hei Ole, i 2020, da redselen for koronaviruset var stor, mistet jeg jobben. Det tok meg et par uker å finne ny, men i mellomtiden hadde jeg mye tid til overs. Og mye av tiden brukte jeg på telefonen. Altså, jeg brukte alt for mye tid på telefonen.

– Du vet, noen ganger åpner du en app du egentlig ikke vil åpne, og tenker: Hvordan i helvete kom jeg inn her, igjen.

Hvor lenge vil du bruke Facebook denne gangen? (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Jeg innså hvordan smarttelefon-designet påvirker hjernen. Alle disse fargerike app-ikonene er resultatet av at designere har forsøkt å gjøre akkurat deres app, så fristende som mulig. Erkjennelsen satte meg på tanken av Minimalist Phone og jeg begynte å utvikle appen.

– Hvorfor er det viktig at folk begrenser mobilbruken?

– For å unngå dårlig mental helse, for å få et bedre og mer bevisst liv, for å bli mer produktiv og for å få til å gjøre det du har lyst til livet. Og for å sove bedre.

– Er appen populær og hvordan blir den brukt? Er det slik at folk går tilbake til vanlig ‘launcher’ etterhvert, eller holder de seg til Minimalist Phone når de først har byttet?

– Appen har akkurat nådd en million nedlastninger på Google Play (selvom Google Play-siden viser 500 000. Google oppdaterer ikke app-sidene fortløpende.) Appen har rundt 100 000 nedlastninger i måneden.

Vi har ikke data på hvorvidt folk går frem og tilbake mellom appen og vanlig hjemskjerm, men jeg antar at de enten holder seg til appen eller lar den ligge for godt.

– Hva er fremtiden til ‘minimalist phone’?

Les mer

– Vi oppdaterer appen hver andre uke, med større og mindre forbedringer. Neste store oppdatering er mapper, noe mange har ønsket seg lenge.

Etter praten med Martin flesker jeg til

Når du åpner minimalist phone ber den deg først om en rekke tillatelser. Etter tre trykk er du inne. Deretter ber den deg om å betale. Du velger mellom et fast månedlig beløp eller en engangssum på 250 kroner. Jeg går for sistnevnte. Uten å vite noe særlig om hva jeg går til. Og for mange virker det sikkert ‘høl i huet’ å betale for å gjøre telefonen vanskelig og kjedelig.

Du kan velge å gjemme apper fra app-listen. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Så er man inne. Man ser klokken, dato, telefon, kamera, og kalenderappen som er lagt til som et forslag på skjermen. En hurtigguide forteller meg at sirkelen rundt klokken indikerer hvor mye strøm som er igjen. Ved å trykke på klokken kommer jeg inn i klokke-appen og kan starte nedtelling og sette alarm. Fint. Det er essensielt. Ved å stryke oppover kommer jeg til søk og nedover tar meg til varsler. Til venstre ligger alle appene hvor man enten kan bla eller søke. Tungvint og fint. Jeg liker det.

Fra én time og førti til førti minutter

Ved å skru på varslingsfiltre fjerner appen alle varsler du ikke lar passere. Deilig. Du velger hvilke apper du vil ha på hjemskjermen, resten ligger i menyen. Og det er det. Jeg lukker den og venter på at noe skal skje.

Og hva skjer? Jo, i løpet av en uke har jeg gått ned fra halvannen time skjermtid om dagen, til omtrent 40 minutter.

‘minimalist phone’ laster du ned til Android på Google Play.

Det er verdt å merke seg at ‘minimalist phone’ er og blir en launcher som legger seg på toppen av resten av brukergrensesnittet. Det betyr at en gang imellom skinner bakgrunnsbildet igjennom, for eksempel når du åpner multitasking. Andre ganger kan opplevelsen føles litt delt.

Men alt i alt er minimalist phone en gjennomført og god opplevelse som gjør det litt mindre fristende å åpne telefonen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.