Alphabet falt 8 prosent på børs etter feil under Googles ‘Bard’-presentasjon

https://twitter.com/JamesCPeters/status/1623638169962033152?s=20&t=Rnrm4lqKDj_i9AsH0Jfguw

Googles moderselskap Alphabet falt 8 prosent på børs igår etter ‘Live from Paris’-presentasjonen. Der demonstrerte selskapet sin nye ChatGPT-rival, Bard, som presterte å si at James Webb-teleskopet var det første til å ta et bilde av en planet utenfor vårt eget solsystem.

Astronomer var raskt ute og påpekte at det ikke er ikke riktig, noe som førte til bekymringer rundt hvordan språkmodeller som Bard og ChatGPT kan bidra til spredning av feilinformasjon. Språkmodellene svarer selvsikkert, men har ingen egentlig forståelse av hva de sier.

Det kinesiske rom

I John Searles tankeeksperiment fra 1980, Det kinesiske rom, ser filosofien for seg at han sitter i et lukket rom og mottar kinesiske bokstaver som skyves inn under døren. Searle forstår ikke kinesisk, men ved hjelp av en instruksjonsbok kan han slå opp hvilket svar som er det riktige til hvert symbol. Han skriver beskjedene ned og sender de ut igjen.

Etterhvert blir han så god at omverdenen tror det sitter en ekte kineser i rommet og svarer. Searle har ingen forståelse for hva som blir kommunisert, men svarer likevel riktig. Slik er det også med datamaskiner. De følger en formel, men har ingen egentlig forståelse. Eller har de det?

Les mer

Onsdagens feil og ChatGPTs foreløpige overlegenhet, er begge faktorer som kan ha fått Alphabets aksje til å stupe. Det er fortsatt ‘kode rød’ hos Google og kampen om kunstig intelligens har såvidt begynt.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.