Kina viser frem robothunder med gevær

Det kinesiske militæret viser frem både robothunder og droner med geværer under en øvelse i Kambodsja. Bildene minner om scener hentet ut av den dystopiske Netflix-serien Black Mirror.

I en video fra det kinesiske statlige nyhetsbyrået CCTV, ser man hvordan robothunder på 15 kilo med et 4D-persepsjonssystem, kan planlegge ruter selv, forsere hindringer og overføre video direkte.

Les også: Tidsvinduet er i ferd med å lukkes. Ber om regulering av drapsdroner NÅ

En annen tyngre lignende robothund på 50 kilo har kineserne utstyrt med en automatisk rifle. Disse robotene kan ifølge soldater fra det kinesiske militæret ikke bare fungere som en medsoldat, men erstatte soldater fullt og helt.

Robothundene kan rekognosere, identifisere fiender og treffe mål på egenhånd. Det kinesiske militæret viste også frem droner utstyrt med automatrifler under øvelsen Golden Dragon 2024.

Internasjonalt regelverk må på plass

I en krig kan slike autonome våpen i ytterste konsekvens operere på egenhånd og ta ut mål uten menneskelig inngripen. Derfor er det viktig at et internasjonalt regelverk for bruk av kunstig intelligens og autonome våpen, kommer på plass raskt før det kommer i bruk på slagmarken.

Les mer

På slagmarken vil den hæren som tillater at maskinene selv finner og tilintetgjør mål, ha en stor fordel. Dermed kan det fort spinne ut av kontroll, om bare én nasjon utvikler slike våpen.

Kina har rett og slett bare festet et gevær på en drone. (Ill: CCTV Video News Agency.)

Som Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg sa til en forsamling med representanter fra 143 land i april, bør vi (i det minste) sørge for at avgjørelsen om hvem som skal leve og hvem som skal dø, forblir i menneskers hender.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.