Cybertruck-ulykke skaper uro. Eksperter frykter at designet er farlig

En ulykke der en Cybertruck har vært involvert gjør sikkerhetseksperter urolige. Enkelte hevder designet på bilen kan være direkte farlig.

Teslas fremtidsmodell

Helt siden Elon Musks lansering i 2019 har trofaste Tesla-kunder vært spendt på det som anses som det neste skrittet i Teslas bil-innovasjon.

Cybertruck har først og fremst fått oppmerksomhet for sitt svært uvanlige design. Bilens utseende skal være inspirert av filmen Blade Runner og den såkalte cyberpunk-stilen. Flere har også påpekt at bilen, som har et karosseri i stål, ligner på et pansret personellkjøretøy.

I desember 2023 ble Cybertruck omsider tilgjengelig i Nord Amerika. Ikke mange biler er produsert så langt og en ny modell kan koste så mye som åtte millioner kroner. Tesla håper likevel å kunne produsere opptil 250.000 biler innen 2025.

I USA må man foreløpig belage seg på en åtte års venteliste. Over 2 millioner skal være på denne listen så langt.

Les også: Vil sende tusenvis av mikro-romskip til vår nærmeste stjerne. På KUN 20 år

Er Cybertruck dårlig egnet for ulykker?

Et lite antall Cybertrucker har derimot allerede kommet seg ut på amerikanske veier. Dette har skapt begeistring for mange, men har også begynt å skape uro. Det uunngåelige har nemlig skjedd, en Cybertruck har vært involvert i en ulykke.

Ulykken skjedde i California rett før nyttår. En Cybertruck kolliderte med en Toyota Corolla da i Toyotaen kom over i feil kjørefelt. Bilder fra ulykken viser at Toyotaen fikk store skader mens Cybertrucken knapt virker påvirket.

Det var derimot ikke situasjonen for de som satt i de to bilene. Mens Toyota-sjåføren fikk nærmest ingen skader, ble Cybertruck-sjåføren lettere skadet.

Ulykken eksemplifiserer svært godt hva enkelte sikkerhetseksperter frykter kan skje når Cybertrucker kolliderer med enten andre biler eller andre objekter. Bilens kantete design og belegg av stål gjør at bilen ikke krøller seg sammen ved kollisjon.

Ved en slik sammenkrølling vil bilen ta det meste av støyten og beskytte sjåfør og passasjerer inne i bilen. Dette har vært standard for de fleste biler de siste 20 årene. Designet og materialene til Cybertrucken forhindrer derimot at dette skjer og det vil derfor potensielt være farligere inne i en bilen sammenlignet med andre biler.

Les mer

Dette er en bekymring som har vært påpekt helt siden Tesla for ca en måned siden slapp en demonstrasjonsvideo der en Cybertruck ble krasjet i en vegg. Siden da har et stort antall sikkerhetseksperter uttalt at de er urolige for farene bilene kan utgjøre på veiene, spesielt om de kolliderer med en større bil eller lastebil.

Elon Musk har uttalt at Cybertruck har bestått alle de regulerer amerikanske sikkerhetssjekkene og at Tesla følger lovverket som alle andre.

Uro over sikkerheten til Teslas nyeste bil er derimot så stor at organisasjonene European Transport Safety Council har oppfordret EU-politikere til å ikke tillate bilen i Europa.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.