7 filmer om teknologi: Våre anbefalinger til late julekvelder

Julen er tiden for å trekke inn i stuen, fyre i peisen og ha noe godt i glasset.

Og når man omsider er lei gløgg, ribbe og akevitt er det godt å avveksle med en film som IKKE handler om jul. Istedet, noe langt mer spennende: Teknologi. Vi har plukket ut 7 filmer om eller med tek i plottet du kan kose deg med i julen.

7. Eternal Sunshine of a Spotless Mind (2004)

Filmen ble lansert i 2004 og var en nytenkende film. Filmer som lekte med hvordan hukommelsen til en karakter kunne påvirkes av teknologi eksisterte allerede, men som en giftig kombinasjon av begge sto denne underlige filmen ut som noe unikt og tankeforskakende. Hvordan slette minner du ikke vil ha? Denne filmen tar deg på en reise gjennom et alternativt teknologisk univers der nettopp det er mulig.

Hvorfor se denne: Etiske spørsmål i fleng og en av Jim Carreys få seriøse roller. Kanskje hans beste.

Filmen kan du se på Amazon.

Les også: Bildegenerering kan føre til mer lidelse enn vi kan forestille oss

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

6. The Social Network (2010)

Filmen om DET sosiale nettverket med stor F. Og om Mark. Mark Zuckerberg. Vi får servert oppstandelsen av Facebook og Zuckerbergs vei til berømmelse på et dramatiske og velskrevet vis. Det er lett å se for seg at en slik film kunne lent seg på kjente navn og vært sydd sammen av noe ræl, med en daff storyline. Men det skjedde ikke, for med David Fincher (!) i registolen og en glimrende Jesse Eisenberg i hovedrollen, blir plutselig Facebook spennende igjen. Det hjelper også at resten av rollene er herlig besatt.

Hvorfor se denne? Ingen nyskapning har satt større føringer for hvordan vårt digitale liv skulle bli, og oppstandelsen av Facebook er godt og spennende portrettert. 3 x Oscar, 5 x nominasjoner – snurr film.

Kan sees på Viaplay, TV 2 Play eller leies på YouTube.

The Social Network (2010)

5. Blade Runner (1982)

«Blade Runner» fra 1982, regissert av Ridley Scott, er en spektakulær sci-fi-klassiker som utforsker dype filosofiske spørsmål om menneskets natur og teknologiens rolle i samfunnet. Teknokratiets gate, med andre ord. Filmen som er basert på Philip K. Dicks roman «Do Androids Dream of Electric Sheep?» er satt i en futuristisk, dystopisk versjon av Los Angeles i 2019.

Harrison Ford er en Blade Runner – en politiagent som jakter på «replicants», avanserte bioingeniørte skapninger som nesten er identiske med mennesker. Historien utfolder seg som en intrikat detektivhistorie når Deckard forsøker å pensle opp motsetningene mellom mennesker og replikanter.

Filmen skiller seg ut med den dystre og regntunge estetikken som sammen med Vangelis’ ikoniske synthesizer-musikk, skaper en overveldende og unik atmosfære.

Filmen utforsker etiske spørsmål rundt kunstig intelligens, empati og menneskelig eksistens. «Blade Runner» har blitt anerkjent som en pioner innen sci-fi-sjangeren, og dens påvirkning strekker seg langt utover kinolerretet.

Når du har sett Blade Runner (1982) kan du se oppfølgeren fra 2017 med Ryan Gosling i hovedrollen.

Filmen kan du se på HBO MAX, Viaplay, YouTube og Apple TV.

Blade Runner (1982)

4. The Matrix (1999)

«The Matrix» har alle har et forhold til. Denne har de fleste sett, men det er en slik film som må ses igjen ved jevne mellomrom. Brødrene Wachowski skildrer en dystopisk fremtid hvor menneskeheten er underlagt maskiner og lever i en virtuell verden, kalt «Matrix». Kroppene brukes som energikilder av maskinene.

Hovedpersonen i filmen er Thomas A. Anderson, spilt av Keanu Reeves, som i Matrix går under navnet «Neo». Han blir kontaktet av en gruppe opprørere og blir gradvis klar over at sannheten om verden er en annen enn han har trodd. Han blir konfrontert med et skjebnesvangert valg: Skal han ta den rød eller blå pillen.

«The Matrix» ble etterfulgt av to oppfølgere, «The Matrix Reloaded» og «The Matrix Revolutions», og i 2021 kom «The Matrix Ressurection» som var en merkelig attpåklatt. Den eneste som virkelig er verdt å se av de tre er den første. Den kan ses en, to, tre eller 12 ganger uten å bli kjedelig.

Se filmen på HBO Max, TV 2 Play, Viaplay, Apple TV eller lei på YouTube.

«The Matrix» fra 1999.

3. Minority Report (2002)

En gripende krim- og actionfilm der Tom Cruise i sin (evigvarende?) storhetstid, og selveste Steven Spielberg i registolen, kapitaliserer på det nye millenniets fremtidsvisjoner og noe høye tech-forventninger.

I år 2054 er Washington D.C fri for kriminalitet. En del av politistyrken kan forutse fremtidige forbrytelser, ved hjelp av tre spesielt begavede betjenter. Hva skjer når en av disse selv blir anklaget for et fremtid mord? Hvorfor: Teknologi og analyse brukes effektivt og smart for å skape et spennende og intrikat plot. En noe hårete fremtidsvisjon fra 2002, men er det egentlig så fjernt? Kan algoritmer og A.I. en gang bli så avansert at det brukes for en slik rettsfunksjon, og vil det i så fall være greit, rent etisk?

Filmen kan ses på TV 2 Play og Apple TV.

Minority Report (2002)

2. Ex Machina (2014)

Artificial Intelligence gone wrong/right/interesting? Dette er en kule av en fremtidsvisjon, ikke så langt der fremme, men akkurat utenfor vår nåværende virkelighet. Fantastiske Oscar Isaac spiller grunnleggeren av Blue Book, et selskap som minner veldig om en slags mash-up av Google, Facebook, Amazon og Apple, med en noe mer tvilsom vibbe. De utvikler kunstig intelligens og svært avanserte roboter, og når deres utvalgte ansatt Caleb (Domhnall Gleeson) skal utføre Turing-testen på deres siste robot, spinnes en intens og eskalerende utvikling i gang.(Regissør Alex Garland er også blant annet kjent for “Annihilation” og HBO-serien “Devs”, som begge er tematisk relaterte)Hvorfor: Kunstig intelligens. Vår favoritt.

Se på Apple TV, Viaplay, eller lei for 29 kroner på YouTube.

Ex Machina (2014)

1. Her (2013)

Herregud. For en herlig blanding av drama og teknologi. Da denne filmen kom ut i 2013 med sitt retrofuturistiske utrykk og avanserte teknologi, viste den på herlig vis hvordan teknologien i nær fremtid kan velte om på følelseslivet vårt og kaste oss inn i eksistensielle spørsmål. Kombinasjonen av 80-tallsmote og fremtidstech var fortryllende effektiv og overraskende potent. Joaquin Phoenix leverer en fantastisk og mer sympati-vekkende rolle enn han typisk gjør, og resultatet av plot og skuespiller blir medrivende. Hvorfor: Selv om beskrivelsen over burde være mer enn nok, hadde Her også en direkte påvirkning på senere års teknologi. Den var uten tvil blant hovedkatalysatorene til eksplosjonen av «true wireless earbuds». De ble skapt i bildet av «like those he wears in Her». Resten er historie. Jabra Elite, Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods Pro, you know them.

Se på Netflix, Apple TV, Viaplay eller lei på YouTube for 29 kroner.

Her (2013)

De fleste filmene er lette å få tak i, noen til og med i 4K HDR.

God jul! ??

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.