Samsung bygger prosessorfabrikk til 25 milliarder dollar

Samsung investerer tungt i ny fabrikk i Texas.

Samsung bygger ny fabrikk i Taylor i Texas til 270 milliarder kroner (25 milliarder dollar). I utgangspunktet skulle fabrikken koste rundt 17 milliarder, men med inflasjonen blir prisen høyere. I tillegg har materialer og arbeidskraft blitt dyrere.

Hvis byggingen skulle bli utsatt kan prisen gå opp ytterligere. Samsung planlegger å lage avanserte mikrobrikker rettet mot kunstig intelligens, 5G og mobiltelefoner. Det kan skape 2000 arbeidsplasser.

Fabrikken har en deadline i 2026, men kilder forteller til Reuters at den kan stå klar allerede til neste år, og at produksjon kan starte i 2025. Takket være ‘CHIPS Act’ søker prosessorprodusentene om milliarder i støtte fra Biden-administrasjonen. Men myndighetene uttalte tidligere denne måneden at de kun dekker opp til 15 prosent av utbyggingskostnader.

Les også: Derfor kollapset Silicon Valley Bank

Alt er dyrt

De høye prisene kommer med høyere pris på arbeidskraft og materialer som stål. Men det sier også noe om hvor vanvittig dyrt det er å legge til rette for produksjon av avanserte halvledere. Blant annet må det et ‘renrom‘ til for å sørge for at brikkene ikke blir forurenset.

Les mer

Kinam Kim, sjefen for Samsungs elektroniske dingseenhet, har uttalt at fabrikken vil bidra til å stabilisere den globale forsyningen av halvledere. For verdens største prosessorprodusent, Semiconductor Manufacturing Co i Taiwan blir ting også dyrere, og det har lenge vært behov for flere prosessorer i omløp. I fjor annonserte de at de tripler investeringene i en ny fabrikk i Arizona.

Samsung er nummer to i verden som prosessorprodusent etter TSMC i Taiwan. Og et av de eneste firmaene i verden som er villige til å investere i denne typen avansert teknologi. De er også en av de største prosessorprodusentene som lager brikker på oppdrag fra andre, som Qualcomm og Nvidia.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.