Test: Xperia 5 II er Sonys beste så langt

Jeg var skuffet over at Xperia 1 II kun kom med 60Hz skjerm. For telefonen var bra på de fleste andre måter. Den føltes slankere enn forgjengeren, var penere, lettere å holde og Cinema Pro var forbedret, dette fantastisk verktøyet for filmskapere som ønsker et lommekamera.

Jeg var jeg nesten solgt da jeg testet Xperia 1 II for ITavisen:

Profesjonelle filmkameraer passer ikke i lommen, men det gjør Xperia 1 II som ble med meg gjennom sommeren som feriens kamera.

Nå er Xperia 5 II her (uttales Xperia 5 Mark 2 og ikke Xperia fem to) og denne burde være drømmetelefonen. Den er nesten helt lik Xperia 1 II, bare mindre og med 120Hz skjerm.

Og jeg liker små telefoner. Og jeg elsker 120Hz skjerm.

Jeg har begynt å like den lange formfaktoren

Sony har som kjent gått over til telefoner med skjermer med 21:9 formfaktor. Det er langt, men når telefonen er så liten som denne synes jeg formen er grei. Du får mye skjerm i en liten innfatning, selv om det er litt uklart hva bruksområdene for så lange skjermer her. Selv om man får mer tekst inn, leser jeg kun én linje ad gangen.

Skjermen er et 6,1” stort FHD+ OLED-panel med 120Hz og HDR. Skjermen er fin å se på og selve telefonen er kompakt, smal, ligger godt i hånden, føles robust og passe dyr.

Skjermen er fin. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Den har aluminiumramme rundt kantene og Corning Gorilla Glass 6 foran og bak. Snapdragon 865 med 120Hz gjør at telefonen føles kvikk i bruk.

Men ikke like kvikk som andre toppmodeller.

Et eller annet gjør at telefonen ikke føles like rask som toppmodellene til OnePlus og Samsung. Den føles absolutt svært rask, men en gang i blant stutrer operativsystemet litt. Det er ikke mye om å gjøre, men 120Hz oppleves helt klart forskjellig fra telefon til telefon.

Andre produsenter har muligens lagt mer arbeid i å optimalisere operativsystemet for akkurat sin hardware. Men scrolling og vanlig bruk er svært bra og fingeravtrykkleseren på siden åpner telefonen brennkvikt.

Fingarvtrykkleseren er lynrask. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Skjermen har kanter oppe og nede som Xperia 1 II, og har et skjerm-til-kropp-forhold på 80,9%. Det kunne vært bedre, men Sony ser ikke ut til å ville kutte ut rammene helt. Det er ikke der fokus ligger.

«For fotografer, spillere, audiofile og filmofile«

Men først og fremst for fotografer. Xperia-serien låner mye fra Alpha-serien til Sony og har fått EISA-prisen for autofokusen. Telefonen kjenner igjen subjektets øye og fokuserer lynraskt. Både på mennesker og dyr.

Det er mye ved kameraet som minner om et vanlig kompaktkamera. Den har utløserknapp på siden med to trinn for fokus og utløser. Ved å holde inne knappen når skjermen er av, starter man kameraet.

Kameraet minner også om kompaktkameraer ved at HDR-funksjonen ikke er like aggresiv som i det meste av dagens mobiltelefoner. Står solen rett imot blir himmelen utbrent.

Xperia 5 II går ikke like drastisk til angrep på motlys som OnePlus 8 Pro. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Det ser kanskje mer naturlig ut, men jeg savner mer HDR. I en mobiltelefon vil jeg ha et kamera som tar best mulig bilder uten at jeg trenger å tenke så mye. Bildene blir ofte litt uinspirerende, blasse og naturlige, mens jeg egentlig ønsker meg noe mer livlig.

Fargene i telefonens kamera virker naturtro og bildene blir skarpe, men tilfører ikke noe ekstra. Noe jeg i utgangspunktet burde være glad for. Det er bare det at jeg ønsker meg noe litt ekstra av et mobilkamera. Skal jeg ta skikkelige bilder tar jeg med meg speilrefleksen og ikke mobiltelefonen.

Bilde tatt med Xperia 5 II. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Jeg synes ofte at 12MP er litt lite også, selv om det strengt talt holder om man ikke skal croppe seg så voldsomt langt inn. Sensoren er heller ikke like stor som i toppmodeller fra andre merker og jeg kunne godt tenke meg at den var litt større.

Når jeg sammenligner bildene med bilder tatt med OnePlus 8 Pro synes jeg OnePlus kommer bedre ut. Det er mer kontrast i bildene og kameraet henter ut mer informasjon i skyene, selv om det er omtrent helt grått.

Samme motiv med Xperia 5 II og OnePlus 8 Pro. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Telefonen kommer med tre 12 MP – objektiver. Ultra vidvinkel, standard vidvinkel og teleobjektiv.

Jeg gjentar meg selv: Cinema Pro er fantastisk.

Endelig kom Cinema Pro til Xperia 5-serien. Egenskapen som i mine øyne er grunnen til å kjøpe Xperia-telefoner. Cinema Pro lar deg ta opp film i H.265, et format med mer dynamisk rekkevidde enn vanlige mobilfilm-kodeker.

Cinema Pro. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Du kan velge mellom å ta opp film i 4K i filmstandarden 24 bilder i sekundet, eller 120 bilder i sekundet. Du kan velge mellom forskjellige LUTs (fargeprofiler), ISO, lukkertid, hvitbalanse og du kan styre fokus manuelt. Du kan også sette to fokuspunkter som kameraet selv glir mellom. Den funksjonen gjør at du kan lage myke og lekre focus pulls.

Venice CS

Men det viktigste med Cinema Pro, er fargeprofilen Venice CS. Dette er en flat profil som lar deg justere fargene i etterkant som om det skulle vært opptak fra et proft kamera. Med dette kameraet kan du virkelig lage mye fint.

Filmen over et tatt med Xperia 5 II. Halvveis ut legger jeg på et enkelt filter. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Photo Pro gir deg like mye valg for foto som Cinema Pro gir deg for film.

For eksempel kan du sette lukkertiden til fra 1/8000 dels sekund til 30 sekunder, som gjør det mulig å ta klassiske nattbilder med stativ. Du kan også velge hvitbalanse, iso, fokusmodus og alt du kan forvente av et kompaktkamera, bortsett fra blender. Hovedkameraet har en fast blender på 1.7, mens teleobjektivet har blender på 2.4 og ultra vidvinkel har 2.2.

8 MP frontkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

For deg som liker å leke deg med innstillinger i fotografi kan dette være telefonen for deg, men selv synes jeg at den vanlige foto-appen skuffer og at det som er interessant med dette kameraet er Cinema Pro.

Les mer

Frontkameraet er heller ikke noe spesielt. Det er på 8 MP og har en brennvidde på det som tilsvarer 24mm.

3,5 mm og fingeravtrykkleser

Xperia 5 hadde det ikke. Xperia 1 hadde det ikke. Men årets telefoner fra Sony har 3,5 mm hodetelefonutgang. Sony kjenner sitt publikum og vet at mange fortsatt foretrekker den gode gamle standarden. Og ikke bare er den tilbake, den skal ha blitt bedre.

Den analoge hodetelefonutgangen er tilbake! (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Sony skryter av at deres hodetelefonutgang har over 90% mindre støy enn konvensjonelle 3,5 mm jacks. Telefonen kommer også med LDAC, en Bluetooth standard som sender lyd i opptil 990kb/s. Standarden skal være bedre enn CD-lyd. 

Lyd står sentralt for Sony og DSEE Ultimate – standarden er selvfølgelig med. Denne standarden bruker en AI-algoritme til å oppskalere både lokal og strømmet lyd, over kabel eller trådløst.

Nekter å lade

Når man kobler telefonen til en lader som er for kraftig, vil ikke telefonen lade. Telefonen støtter hurtiglading opp til 21W, (med i esken følger 18W lader) men gang på gang hender det at jeg plugger i en lader som er for rask, for å komme tilbake en halvtime senere uten at det har skjedd noe som helst.

Samme problem hadde jeg med Xperia 1 II og man blir bødt til være nøye med hvilken lader man plugger i telefonen. Irriterende. Jeg får heller ikke til å koble telefonen med USB til PC for å overføre filer. Jeg gjør sikkert noe feil, men akkurat når det kommer til enkle ting som det, bør det ikke være mulig å gjøre noe galt. Ting kan av og til føles litt knotete med Sony.

Stocky versjon av Android

Som resten av Xperia-serien kjører 5 II en versjon av Android som er bortimot lik det man forbinder med en ren versjon av Android. Og det er fint at Sony ikke implementerer for mye greier, men de gjør det så rent at operativsystemet heller mot å bli kjedelig.

Jeg skulle gjerne sett at Sony gjorde Android-opplevelsen hakket mer særegen. Og telefonen kunne kledd always-on-display.


Ikke drømmetelefonen likevel.

I skrivende stund koster telefonen 8990 kroner. En pris som virker rettferdig. Man får en kompetent, raskt og kompakt telefon som gjør som den skal. Men til en som ikke synes Cinema Pro er kjempeviktig hadde jeg ikke anbefalt telefonen.

Den har perfekt størrelse og er fin i bruk, men jeg finner både kameraet, operativsystemet og telefonens ytre lite inspirerende. Og det finnes mange gode telefoner som er billigere.

Så dessverre ble ikke Xperia 5 II min drømmetelefon likevel. Jeg trodde at alt jeg ønsket meg var en mindre Xperia 1 II med 120Hz skjerm. Men det holder ikke helt. Sony må strekke seg enda litt lengre neste gang om de vil nå helt opp.

Men er filmopptak og lyd viktig for deg, er dette likevel riktig telefon:

Sony Xperia 5 II’s spesifikasjoner:

 • 6.1″ 21:9, FHD+ HDR OLED 120hz (2520×1080)
 • 240Hz oppdateringshastighet på berøring
 • Bakkamera:
  • 12 MP, f/1.7, 24mm vidvinkel, 1/1.7″, 1.8µm, OIS
  • 12 MP, f/2.4, 70mm teleobjektiv, 1/3.4″, 1.0µm, 3x optical zoom, OIS
  • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm ultra vidvinkel, 1/2.55″
 • 8 MP, f/2.0, 24mm vidvinkel, 1/4”, 84°», 1.12µm
 • Snapdragon™ 865 5G
 • 8GB RAM
 • 128GB eller 256GB lagring
 • IP65/68
 • 4K HDR 120 FPS opptak
 • 4000mAh
 • 21W hurtiglading

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.