Det er ikke bare falske influensere som tjener penger på Instagram

KI-kunstnere tjener gode penger på å lage falskt innhold på Instagram. Ofte merkes ikke KI-generert innhold som falskt, noe som både misleder og forvirrer.

Det blir vanskeligere å skille det falske fra det ekte for hver dag som går. I alle fall på nettet. Vi har tidligere skrevet om Instagram-profilen Aitana Lopez som drar inn over 100 000 kroner i måneden på som falskt KI-generert influenser.

Klikk, trafikk og følgere betyr penger i kassa, og klarer du å få nok av sånt på Instagram eller andre sosiale medier, kaster markedsførere penger etter deg. Slikt blir folk kreative av.

Drømmehjem i Toscana

Instagram-innlegget over har over 2,5 millioner likerklikk. Dette er ifølge profilen et drømmehjem i Toscana. Men det avbildede huset eksisterer ikke. Det er laget med kunstig intelligens. Lurer man på om noe er falskt eller ekte kan et søk på Aiornot.com, med relativt stor presisjon, avkrefte eller bekrefte det.

Ofte er det ikke åpenbart at innholdet er falsk. Profilene oppgir gjerne ikke at innhold er falskt før lengre ned i innleggsteksten, om de oppgir det i det hele tatt. Noen ganger er nesten helt umulig å vite.

I Innlegget over kan man lese at bildene er laget av et «AI team». Men når man ser gjennom mengder av innhold på sosiale medier er det ikke alltid man leser teksten under bildet. Og denne typen innhold florerer det av på Instagram.

Problematisk?

Falsk innhold både misleder og forvirrer. Vi blir tvunget til å tenke oss om to ganger før vi avgjør om noe er ekte eller ikke. Man har grunn til å betvile egne observasjoner på nettet, og dersom noen forteller oss om noe de har lest, bør vi selv undersøke, dersom vi synes det virker urealistisk.

Les mer

Vi bør forholde oss skeptiske til påståtte sannhet og aldri ta noe for god fisk før vi selv har undersøkt kildematerialet. Dessuten kan falsk innhold bidra til forvrengte forventninger både til mennesker og steder.

Bildene over så jeg lenge på, før jeg leste at det var laget med kunstig intelligens. En stund tenkte jeg over hvor fantastisk stedet så ut, og at jeg kanskje burde få meg en tur til et sånt sted en gang. Så skjønte jeg at drømmehjemmet i Toscana i eksisterer likevel.

Hvor mye av innholdet man ser som er falskt, er vanskelig å vite. Men muligens er det mer enn man kan forestille seg. Det er med andre ord god grunn til å se etter en ekstra gang, når man ser noe veldig fint, eller veldig skremmende.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.