Ny streik i Hollywood? Nå krever musikerne beskyttelse fra KI

Kun måneder etter at skuespillerne avsluttet sin streik, er det en ny yrkesgruppe i Hollywood som stiller krav: musikerne. De krever beskyttelse fra KI og mer penger fra strømmetjenestene.

Fagforeninger til kamp

09. november var streiken til Screen Actors Guild (SAG) avsluttet. Streiken var tatt ut etter at SAG ikke ble enige med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), foreningen som forhandlet på veiene av deres arbeidstakere.

Bruken av KI var et av temaene partene ikke ble enige om. Avtalen som ble undertegnet til slutt anses som et stor seier for rettighetene til amerikanske skuespillere og tekstforfattere.

Nå er det en annen av Hollywoods yrkesgrupper som truer med streik: musikerne.

Les også: Apple Vision Pro ble ikke utsolgt på lanseringsdagen, tross lite opplag

Krever mer av strømmetjenestene og garantier mot KI

Det er nå altså ikke de man ser på film som truer med streik, men de som lager musikken til filmene. Fagforeningen American Federation of Musicians (AFM) skal også snart møte AMPTP til forhandlinger. AFM ønsker blant annet beskyttelse mot KI og bedre betaling fra strømmetjenester.

Leder og sjefsforhandler i AFM, Tino Gagliardi, sier de er klare til å gjøre hva som helst for å forbedre livene til sine 70.000 medlemmer i USA og Canada.

I følge Gagliardi tjener medlemmene deres opptil 75 prosent mindre fra musikken de lager når den deles på en strømmetjeneste. Det må endres om musikerne skal klare å leve alminnelige liv.

Les mer

AFM er svært også nervøse for hvordan KI kan påvirke arbeidshverdagen deres. Frykten er at KI skal erstatte deler av musikkproduksjonen og AFM vil derfor krever garantier for at kunstig intelligens ikke skal brukes av filmproduksjonsselskapene.

I juli skal AMPTP i forhandlinger med The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), fagforeningen som organiserer Hollywoods ansatte i på filmsett.

Tas både AFM og IATSE ut i strek samtidig vil filmproduksjonen i Hollywood bli fullstendig lammet.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.