Superdatamaskin blir like avansert som hjernen. DeepSouth kommer i drift neste år

deepsouth

Neste år skrur australske forskere på en superdatamaskin som skal simulere menneskehjernen. Med 228 billioner operasjoner i sekundet er DeepSouth i teorien like avansert som universets mest avanserte kjente struktur.

DeepSouth er navnet på den australske superdatamaskinen. Neste år skrus maskinen på for blant annet å etterligne og simumlere hjernen vår. Rundt regnet kan menneskehjernen utføre 228 billioner synaptiske operasjoner i sekundet. Det samme vil DeepSouth klare.

Les også: Se hva Teslas nye robot kan: Dette er Optimus Gen 2

Strukturen i DeepSouth skiller seg fra tradisjonelle datamaskiner ved at den vil operere på en måte som minner om hjernen. Maskinen bygges av forskere ved International Neuromorphic Systems (ICNS) på Western Sydney Universitet.

Forståelsen av hvordan hjernens nevroner gjør beregninger, begrenses av mangel på mulighet til å simulere den i stor skala. Å simulere nevrale nettverk på vanlige datamaskiner ved hjelp av grafikkprosessorer og flerkjerneprosessorer er altfor tregt og kraftkrevende. Vårt system vil endre på det.

ICNS-direktør, professor André van Schaik.

Vil bidra på flere felter

Hjernen vår er universets mest avanserte system og noe av det fascinerende er hvor ekstremt effektiv den er. Hjernen utfører billioner av operasjoner, men bruker kun rundt 20W strøm, ikke mer enn en gjennomsnittlig mobillader.

Dette har forskerne bak DeepSouth latt seg inspirere av. DeepSouth vil kunne prosessere store mengder data raskt, med et mindre fotavtrykk enn tradisjonelle superdatamaskiner.

Les mer

Forskerne tror DeepSouth vil bidra til utvikling av mer effektive KI-modeller, i tillegg til sensorer, biomedisinsk forskning, robotikk, romutforskning og storskala kunstig intelligens.

Maskinen skrus på i april 2024.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.