5 prosent sjanse for utryddelse som følge av kunstig intelligens

2700 forskere har deltatt i en undersøkelse om forventninger til kunstig intelligens. Nesten 58 prosent mener det er fem prosent sjanse for at KI blir menneskehetens ende.

Deltagerne ble bedt om å dele sine tanker om mulige fremtidige milepæler og samfunnsmessige konsekvenser av kunstig intelligens. Nesten 58 prosent av forskerne mener det er 5 prosent sjanse for at kunstig intelligens vil føre til menneskehetens utryddelse, eller andre ekstremt negative utfall.

Les også: Nå selger kinesiske BYD mer enn Tesla

De 2700 forskerne har nylig publisert arbeid på seks av de mest fremtredende KI-konferansene i verden. Uenigheten rundt risikoen er stor, men heldigvis finner de fleste det usannsynlig at menneskeheten dør ut som følge av KI.

Overgår mennesker innen 2047

68,3 prosent mener gode utfall er mer sannsynlig enn det motsatte om man utvikler en kunstig superintelligens. I snitt mener forskerne mener det er ti prosent sjanse for at kunstig intelligens utfører absolutt alle oppgaver bedre enn mennesker innen 2027. Hele 50 prosent mener dette vil være tilfellet i 2047.

Sjansen for at alle jobber er erstattet av roboter i 2037 ble estimert til 10 prosent og 50 prosent sjanse for at det samme er tilfellet i år 2116.

Det er et viktig signal om at de fleste AI-forskere ikke finner det sterkt usannsynlig at avansert AI kan ødelegge menneskeheten.

Les mer

Katja Grace ved Machine Intelligence Research Institute i California

Grace og kollegaene erkjenner at KI-forskere ikke er eksperter på å forutsi fremtidens bane for KI. I undersøkelsen var forskerne uenige om rask eller sakte utvikling av kunstig intelligens vil være best for menneskeheten. Men de fleste mente at man burde forske på hvordan man kan minske negative utfall av utviklingen.

Sammenlignet med en lignende undersøkelse om kunstig intelligens fra 2022, forutsier mange forskere at KI vil nå visse milepæler tidligere enn tidligere antatt. Ikke så rart, med tanke på de siste års KI-revolusjon.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.