OpenAI: Varslet om gjennombrudd som kan true menneskeheten – så fikk Sam Altman sparken

sam altman

Før Sam Altman brått fikk fyken i OpenAI fredag i forrige uke, ble styret varslet om et gjennombrudd innen kunstig intelligens som kan bli en «trussel for menneskeheten».

Det var en hektisk helg og start på uken for OpenAI. Først fikk Sam Altman sparken. Deretter gikk medgrunnlegger Greg Brockman i protest, mens 700 ansatte truet med å slutte. Det ble videre kjent at Altman og Brockman var i samtaler med bekjente og investorer om å starte opp et nytt og eget kunstig intelligens-firma, før de begge to fikk tilbud om og takket ja til stillinger i Microsoft.

Les også: Metas forretningsmodell og Norges ansvar

Nok et mystisk brev

Oppi det hele meldte Elon Musk seg inn i dramaet ved å publisere et mystisk anonymt brev, han var blitt tilsendt, angivelig fra tidligere OpenAI-ansatte, der det uttrykkes bekymring for Sam Altmans lederskap. Brevet ble fjernet kun en time etter at det ble publisert og hvor legitimt det er, er fortsatt uvisst.

Så på tirsdag kveld, ble det offentliggjort offentliggjort at den tidligere sjefen gjeninntar sin stilling som CEO i OpenAI. Også Greg Brockman er tilbake. Det tidligere styret trekker seg, mens et nytt styre vil bestå av Bret Taylor, Larry Summers og Adam D’Angelo, som det fremgår av OpenAI på X.

Project Q*

Nå skriver Reuters at styret i forkant av Sam Altmans avskjedigelse, mottok et brev som beskrev et gjennombrudd som kan bli en «trussel for menneskeheten».

Brevet skal ha vært en av faktorene som ledet til Sam Altmans oppsigelse. Styret skal ha vært bekymret for selskapets raske kommersialisering, før man har tilstrekkelig innsikt i konsekvenser ved kunstig intelligens.

Les mer

Brevet refererte til et prosjekt kalt «Project Q*» (uttales Project Q star). Tidligere styremedlem Mira Murati, som lå an til å bli ny CEO etter Altmans oppsigelse, skal ha varslet ansatte om at brevet var sendt til styret på onsdag.

Prosjektet det ble varslet om har hatt progresjon og enkelte interne i selskapet mener at dette kan bli det store gjennombruddet innen kunstig superintelligens, eller generell kunstig intelligens. Slik intelligens defineres av OpenAI som en intelligens som er mer intelligent enn mennesker i alle nyttige økonomiske oppgaver.

Reuters har foreløpig ikke fått tak i brevet om Project Q* og OpenAI har heller ikke kommentert saken.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.