Twitters transformasjon til «X» er komplett: Nå heter det ikke «tvitre», men «X’e»

X på toppen av tidligere Twitter hovedkvarter

X, tidligere Twitter, er eneste app i Apples AppStore med et navn som kun består av én bokstav. Tidligere har apper måttet ha to bokstaver eller mer for å registreres på AppStore. Men for Musks X, har Apple valgt å gjøre et unntak. Musk på sin side saksøker myndighetene for å drive skremselspropaganda.

De siste dagene har Twitter blitt mer og mer X. Først ble trafikk til x.com videresendt til Twitter. Deretter forsvant den velkjente fuglen og ble erstattet av X. Nå har selve app-logoen og navnet skiftet fra Twitter til X i alle app stores. Og man må merke seg at Apple har latt navnet gå igjennom, som eneste app i AppStore med kun én bokstav.

En tweet skal fra nå av hete en «X». Det skal ikke hete å tweete, men å «x’e». Musks drøm er å lage en «alt-mulig-app» og spår at X kommer til å bli verdens mest verdifulle merkevare. Appen skal på sikt prosessere betalinger og ifølge Musk, bli det eneste verktøyet du trenger for å styre hele din økonomiske verden.

Les også: Twitter har byttet navn til «X». Endringen kan by på problemer for Elon Musk

I Kina er man vant til at det finnes én app for alt. Den heter WeChat og lar deg sende meldinger og ringe, bestille mat, betale, spille, lese nyheter og «date». Som BBC skriver, kan er WeChat WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Uber, Amazon, Tinder og mye mer i en og samme app. I Kina er det nesten umulig å leve uten WeChat og nesten alle Kinas innbyggere har appen installert.

Eneste app på én bokstav

Hvorfor Apple har gått med på å la «X» være eneste app i AppStore med navn på kun én bokstav er usikkert. Apple har muligens vært nødt til å gjøre tekniske endringer for å få appen igjennom.

Ars Technica skriver at det er mulig Apple har latt «X» gå igjennom på grunn av sitt gode forhold til den nye X Corp sjefen Linda Yaccarino. Da Yaccarino tok over for Musk ble det rapportert om at hun har lagt til rette for et vesentlig samarbeid mellom X, Apple og NBCUniversal.

Historien om X.com

X.com var forløperen til PayPal. I 1999 grunnla Musk X.com sammen med Harris Fricker, Christopher Payne og Ed Ho i Palo Alto. Etter sammenslåingen med Confinity Inc. ble det bestem at nettbanken skulle få navnet PayPal. PayPal ble kjøpt av Ebay i 2002, men ble igjen et uavhengig selskap i 2015.

Musk har nok lenge drømt om å gjøre noe ut av x.com. I 2017 kjøpte han domenet av PayPal og skyldte på sentimental verdi. Lenge har x.com vært en blank nettside, bortsatt fra en liten X øverst i venstre hjørne.

Men da Musk kjøpte Twitter ifjor beskrev han oppkjøpet som et ledd i utviklingen av alt-mulig-appen «X».

22. juli ble det klart at Twitter ikke lenger skal hete Twitter og nå er transformasjonen komplett. Selskapet som eier X er Musks «X Corp.» (som har en viss resonans med «Evil Corp» i serien Mr. Robot).

Gigantisk logo

Lørdag. juli ble den ikoniske fuglen tatt ned og erstattet med en gigantisk X på toppen av X’ hovedkvarterer i San Francisco. Etter mange naboklager ble logoen tatt ned igjen mandag.

En bot av uant størrelse ventes for å ha satt opp logo uten tillatelse. Men «Department of Building Inspection» sier at selskapet vil måtte betale for kostnader ved å ta ned logoen, tillatelser og for granskningen av forholdene.

Kritikk og motkritikk

Etter at Twitter innførte en maksgrense for hvor mange tweets man kan se daglig har kritikken haglet. Mange mener opplevelsen av den sosiale plattformen er dårligere enn før. Med Musks overgang til Twitter sier kritikere at endringen er en desperat forsøk på å holde Twitter (eller X) i rampelyset.

Mandag ble det samtidig offentlig at Musk går til motangrep på etterforskningskomiteen som tidligere har konkludert med at mengden «hatprat» på Twitter har økt etter at Musk tok over.

I et søksmål påstår X at «Center for Countering Digital Hate (CCDH)» har «deltatt i en rekke ulovlige handlinger designet for å få tilgang på X Corp. private data». Formålet har ifølge X vært å drive en «skremselskampanje for å drive vekk markedsførere».

Aktivister forkledd som forskere

CCDH mener på sin side at Musks handlinger «er et frekt forsøk på å tie ærlig kritikk og uavhengig etterforskning i et desperat forsøk på å snu X’ negative omdømme og gjenoppbygge tilliten til markedsførere.

X har også påstått at CCDH’s handlinger var «aktivister forkledd som forskningsinstutiosjoner, betalt for og støttet av ukjente organisasjoner, individuelle og potensielt aktører knyttet til utenlandske myndigheter med tilknytning til tradisjonelle medier.»

Hvor sagaen om Twitter/X ender vil tiden vise. Fadese, eller verdens mest verdifulle selskap? Teknokratiet følger saken.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.