Nytt hjerneimplantat lar pasientene tvitre med tankekraft

Med midler fra blant andre Bill Gates og Jeff Bezos, lager selskapet Synchron et implantat som installeres gjennom blodårene i hjernen. Forsøkskaniner har allerede skrevet den første tweeten med tankekraft.

Selskapet ble stiftet i 2012 og arbeider med hjerne-til-maskin-grensesnitt, eller ‘brain computer interface’ (BCI), som nisjen kalles internasjonalt. Et annet kjent selskap i samme bransje er Elon Musk-startede Neuralink som i 2020 viste frem grisen Gertude med chip i hjernen.

‘Synchron Switch’ er i stand til å gi lamme mennesker og de som av forskjellige grunner har svært nedsatt bevegelsesevne, evnen til å styre maskiner med tankekraft, skriver CNBC. I desember annonserte selskapet at de hadde hentet 75 millioner dollar fra blant andre Microsoft-grunnlegger Bill Gates og Amazons Jeff Bezos.

Allerede har tre pasienter i USA og fire i Australia implantert grensesnittet.

Enheten sitter ved motor cortexen, senderen sitter i brystet og med maskinlæring tolkes signalene. (Ill: Synchron.com)

Tror du at du kommer til å ha en chip i hjernen før du dør?

View Results

Loading ... Loading ...

Jeff og Bill

Det at Bezos og Gates investerer i selskapet er kanskje ikke så rart, skriver BusinessInsider: Tekmogulene er alltid interessert i teknologi som kan endre verden. Lenge har ideen om å styre datamaskiner med tankekraft vært science-fiction, men nå nærmer det seg virkelighet.

Bill Gates og Jeff Bezos. (Ill: Wikipedia.)

Også Peter Thiel, en av medgründerne i PayPal har investert i Blackrock Neurotech som håper på godkjennelse fra amerikanske Food and Drug administration. Synchron har allerede FDA-godkjenning til å implantere enheter og er allerede i gang.

Foreløpig tjener ikke selskapet penger og har heller ikke uttalt seg om hvor mye et inngrep kommer til å koste. Fordelen med Synchrons tilnærming er at inngrepet gjøres med allerede eksisterende metoder, der man går inn gjennom blodårene i stedet for å åpne skallen direkte. Slike operasjoner er mindre omfattende og har allerede vært praktisert i årevis.

Sende epost med tankekraft

Enheten som implanteres kalles ‘Stentrode’. Den ser ut som et slags nett av sensorer og plasseres ved en stor åre ved den motoriske cortexen. Enheten er koblet til en antenne som sitter under huden i brystet og som samler data, og sender den videre til mottagere på utsiden.

Dingsen eliminerer brukergrensesnittet mellom datamaskinene og hjernen. Vanligvis er vi vant til å kommunisere med maskinene med mus, tastatur og trykkfølsomme skjermer. Med et implantat i hjernen kan det tungvinne mellomleddet elimineres.

Med implantatet på plass kan pasienter sende meldinger, e-post, bruke nettbank og handle på nett – kun med tankekraft. Etterhvert er det nok bare fantasien som setter grenser for hvordan implantatet kan brukes.

Les mer

En av forsøkspasientene er australske Philip O’Kefee med ALS. Etter inngrepet har ingen problemer med å komme seg rundt på nettet.

Alt du kan gjøre, kan jeg gjøre. Jeg er litt tregere enn deg, foreløpig, men jeg kan gjøre omtrent hva som helst.

Philip O’Keefe til Insider

Synchrons CEO Tom Oxley sier til CNBC at å miste muligheten til å sende tekstmeldinger er utrolig isolerende. «Å igjen kunne sende meldinger til sine kjære, er en svært emosjonell opplevelse(…)»

Virker foreløpig trygt

I en studie publisert tidligere i år så man på hvordan implantatet oppfører seg over tid. Etter ett år fant forskerne at implantatet holdt seg på plass og uten å medføre komplikasjoner.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.