Teknokratiets topp 5 filmer om eller med tech i plottet

Teknologi. Film. To temaer, som ikke så ofte slås sammen, men når de gjør det – så smeller det. Her er Teknokratiets topp 5 filmer om eller med tech i plottet.


5. Eternal Sunshine of a Spotless Mind (2004)

Filmen ble lansert i 2004, og var da en banebrytende og nytenkende film. Filmer som lekte med hukommelsen til en karakter eller påvirket hjernen gjennom teknologi eksisterte allerede, men med en giftig kombinasjon av begge, sto denne underlige filmen ut som noe unikt og tankeforskakende. Mind blowing, om du vil. Hvordan slette minner du ikke vil ha? Denne filmen tar deg på en reise gjennom et alternativt teknologisk univers, der nettopp det er mulig.Hvorfor: Etiske spørsmål i fleng og en av Jim Carreys få seriøse roller, og kanskje også hans beste.

https://www.imdb.com/title/tt0338013/?ref_=nv_sr_srsg_0

Ill: Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

4. The Social Network (2010)

Ja, filmen om DET sosiale nettverket, det sosiale nettverket med stor F. Og om han Mark. Mark Zuckerberg.Vi får servert oppstandelsen av Facebook og Mark Zuckerbergs vei til berømmelse på det mest dramatiske og velskrevne vis. Det er lett å se for seg at en slik film kunne lent seg på en kjent skuespiller og vært sydd sammen av noe ræl, med en daff storyline. Det skjedde overhodet ikke, for med David Fincher (!) i registolen og en glimrende Jesse Eisenberg i hovedrollen blir plutselig Facebook spennende igjen.Det hjelper også på at resten av rollene er herlig besatt.Hvorfor: Ingen nyskapning har satt større føringer for hvordan vårt digitale liv skulle bli, og oppstandelsen er veldig godt og spennende portrettert. 3 x Oscar, 5 x nominasjoner – snurr film.

https://www.imdb.com/title/tt1285016/?ref_=nv_sr_srsg_0

Ill: The Social Network.


3. Minority Report (2002)

En gripende krim- og actionfilm, der Tom Cruise i sin (evigvarende?) storhetstid og selveste Steven Spielberg i registolen kapitaliserer på det nye millennets fremtidsvisjoner og noe høye tech-forventninger.I år 2054 er Washington D.C fri for kriminalitet. En del av politistyrken kan forutse fremtidige forbrytelser, ved hjelp av tre spesielt begavede betjenter. Hva skjer når en av disse selv blir anklaget for et fremtid mord? Hvorfor: Teknologi og analyse brukes effektivt og smart for å skape et spennende og intrikat plot. En noe hårete fremtidsvisjon fra 2002, men er det egentlig så fjernt? Kan algoritmer og A.I. en gang bli så avansert at det brukes for en slik rettsfunksjon, og vil det i så fall være greit, rent etisk?

https://www.imdb.com/title/tt0181689/?ref_=nv_sr_srsg_0

Ill: Minority Report.


2. Ex Machina (2014)

Artificial Intelligence gone wrong/right/interesting? Dette er en kule av en fremtidsvisjon, ikke så langt der fremme, men akkurat utenfor vår nåværende virkelighet. Fantastiske Oscar Isaac spiller grunnleggeren av Blue Book, et selskap som minner veldig om en slags mash-up av Google, Facebook, Amazon og Apple, med en noe mer tvilsom vibbe. De utvikler kunstig intelligens og svært avanserte roboter, og når deres utvalgte ansatt Caleb (Domhnall Gleeson) skal utføre Turing-testen på deres siste robot, spinnes en intens og eskalerende utvikling i gang.(Regissør Alex Garland er også blant annet kjent for “Annihilation” og HBO-serien “Devs”, som begge er tematisk relaterte)Hvorfor: Kunstig intelligens.Vår favoritt.

https://www.imdb.com/title/tt0470752/?ref_=nv_sr_srsg_0

Ill: Ex Machina.


1. Her (2013)

Herregud. Altså, for en herlig blanding av drama og teknologi. Da denne filmen kom ut i 2013, med sitt retrofuturistiske utrykk og avanserte teknologi, viste den på herlig vis hvordan teknologien i nær fremtid kan velte om på følelseslivet vårt og kaste oss inn i eksistensielle spørsmål. Kombinasjonen av 80-tallsmote og fremtidstech var fortryllende effektiv og overraskende potent. Joaquin Phoenix leverer en fantastisk, og mer sympati-vekkende rolle enn hva han typisk gjør og resultatet av plot og skuespiller blir bare medrivende.Hvorfor: Selv om nevnte beskrivelse er mer en nok, hadde Her også en direkte påvirkning på senere års teknologi. Den var uten tvil en av hovedkatalysatorene for eksplosjonen av «true wireless earbuds». De ble skapt i bilde av «like those he wears in Her», og resten er historie. Jabra Elite, Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods Pro, you know them.

https://www.imdb.com/title/tt1798709/?ref_=nv_sr_srsg_0

Ill: Her.

Alle filmene er rimelig lette å få tak i, noen til og med i 4K HDR.

God søndagskveld! ??

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.